Left Jatka ostoksia
Tilauksesi

Ostoskorisi on tyhjä

Verottaja löysi vuodelta 2023 ainakin 5 miljoonaa euroa ilmoittamattomia suomalaisten some-tuloja

Sosiaalisesta mediasta saatavat tulot tehovalvonnassa

Verohallinto ilmoitti jo aiemmin valvovansa vuoden 2023 aikana tehostetusti muun ohella erilaisista sosiaalisen median kanavista saatavia tuloja. ”Some-tulojen” valvonta voi kohdistua esimerkiksi ns. influencereihin, tubettajiin, taiteilijoihin, esiintyjiin ja muihin sosiaalisen median vaikuttajiin.

Verohallinto valvoo sosiaalisen median sisällöntuottajien ilmoittamia tuloja, ja viime vuonna seurannassa oli useita satoja sisällöntuottajia. He saivat tuloja erilaisten sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen, muun ohella Onlyfansin, kautta. Pelkästään Onflyfansista tuloja jäi ilmoittamatta viime vuonna yli 5 miljoonaa euroa, ilmoittaa Verohallinto tiedotteessaan (25.3.2024). Asiasta uutisoi myös HS (25.3.2024).

Verohallinto saa tästä vuodesta alkaen muiden EU-maiden verohallinnoilta tietoja siitä, mitä tuloja Suomessa asuvat henkilöt ja yritykset saavat ulkomaisten alustojen kautta. Taustalla on EU-direktiivin muutos DAC7, joka velvoittaa alustaoperaattorit ilmoittamaan EU-maiden verohallinnoille alustan kautta saaduista tuloista. Tämä helpottaa alustojen kautta saatujen tulojen valvontaa.

Tuloveroon liittyvät veroilmoitukset vuoden 2023 tuloista tulee antaa kevään 2024 aikana. Aikataulu riippuu muun ohella yritysmuodosta. Parhaillaan
 on veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen esimerkiksi toiminimiyrittäjillä sekä heidän puolisoillaan. Em. asiakasryhmien ilmoittamisen määräpäivä on 2.4.2024.

Jo toimitettuun verotukseen voi myöhemmin hakea oikaisua

Jos tuloja on aiempina vuosina jäänyt ilmoittamatta, voi olla aiheellista vaatia kyseisiin verovuosiin liittyvä oikaisu oma-aloitteisesti. Vastaavasti jos verottajan tekemä oikaisu vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta on tähän mahdollista hakea muutosta ja viedä asia viime kädessä hallinto-oikeuteen. Eri vaihtoehdot kannattaa kuitenkin harkita tarkasti asiaan perehtyneen verojuristin kanssa. Ilmoittamattomat tulot voivat pahimmillaan johtaa rikosprosessiin. Toimistomme avustaa ja puolustaa asiakkaitamme tarvittaessa myös esitutkinnassa ja koko rikosprosessissa. Rikosilmoitusten kohteena olevien verovelvollisten on syytä konsultoida lakimiestä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Toimistomme avustaa mielellään myös kaikkia sosiaalisen median vaikuttajia heidän veroasioissaan. Meihin voit ottaa yhteyttä luottamuksellisesti ja matalalla kynnyksellä. Yhteystiedot löydät täältä.

 

Julkaistu 25.3.2024.